3 Березня 2017

Елеваторна логістика як одна із ланок безперервного ланцюга зерновиробництва

ДУМКА ЕКСПЕРТА до новин

Агропромисловий комплекс України – один з найпотужніших по обсягу виробництва зерна як в Європі, так і в світі. Завдяки унікальним чорноземам наша країна може вирощувати 100 млн. тонн зернових та олійних культур, а вихід до моря дає Україні велику перевагу при їх експорті. Однак, як і більшості флагманських галузей, АПК притаманний ряд проблем, які, на жаль, не можна вирішити за кілька секунд.

Своїми думками про проблеми та перспективи розвитку зерновиробництва в Україні поділилися керівники групи підприємств Alebor Group: Цуркан Олексій Іванович – генеральний директор елеваторного напряму та Махневич Микола Юрійович – директор та керуючий партнер транспортної компанії «Болеко».

– Олексій Іванович, розкажіть, якими Ви бачите перспективи розвитку зернового ринку України.

– Урожайність зернових в Україні підвищується в середньому на 18% в рік протягом останніх 12 років. Якщо ця тенденція збережеться – з 2018 по 2022 рік врожайність підвищиться майже до 4 т/га. Приріст площ під посівну становить в середньому 6% на рік, а приріст внутрішнього споживання лише 8%. При такому підході, до 2022 року ми з вами отримаємо збільшення виробництва зерна в районі 91,7 млн. тонн і експорт – 60,5 млн. тонн. Я думаю, ці цифри будуть набагато вище, тому як приріст в посівних площах і приріст у врожайності буде рости більш стрімко, а внутрішнє споживання лишатиметься на такому ж рівні. Тому, я думаю, ми з вами побачимо цифру експорту в 60 млн. тонн буквально вже через 2-3 роки максимум, навіть не чекатимемо 2022 року.

– Які задачі постають в зв’язку з Вашими прогнозами перед зерновими операторами країни? Як Ви будете їх вирішувати? 

– Взагалі-то, ми вже взялися за їх вирішення. Саме з метою побудови міцного, потужного та надійного ланцюга для переміщення врожаю з лану до порту на експорт або для реалізації на внутрішньому ринку і було створено у 2009 році групу компаній Alebor Group, яка за 7 років увійшла до рейтингу ТОП-20 експортерів України.

Підвищення ефективності логістичної інфраструктури, яке є пріоритетом у нашій роботі, з кожним роком стає все важливішим для українських виробників зерна і їх конкурентоспроможності на світовому ринку. Впровадження інноваційних технологій в логістиці стимулює подальше зростання експорту зерна з України. До того ж розвиток зернової логістичної інфраструктури забезпечує створення робочих місць, доданої вартості продукції, сприяє збільшенню надходжень до державного та місцевих бюджетів.

До сих пір проблема з логістикою менше відчувалася зернотрейдерами, оскільки обсяги експорту зерна були значно менше, а високі світові ціни на зерно з надлишком перекривали додаткові логістичні витрати. Однак у порівнянні з 2011 роком, ціни світових ринків на зерно знизилися майже наполовину. Тому для утримання прибутковості виробництва зерна на належному рівні слід економити на логістичних витратах і розвивати перспективні напрямки зернової логістичної інфраструктури.

– З яких саме елементів складається зернова логістична інфраструктура? Чи можна виділити основні ланки логістичного ланцюжка? 

– Будь-яка логістична діяльність будується на загальновідомому правилі «8R» або «8Н»: забезпечення доставки необхідного продукту необхідної якості та необхідної кількості необхідному споживачеві в необхідне місце на необхідний час за необхідної вартості послуги та необхідного рівня логістичного сервісу.

Тому наш логістичний ланцюжок побудовано згідно з цим правилом. Але відокремити якусь одну ланку, надавши їй пріоритетне значення, – це означатиме розрив всього ланцюга. Всі етапи переміщення врожаю від збирання до реалізації повинні працювати комплексно та злагоджено. Тут не має чогось більш або менш важливого.

Першою ланкою є збирання «необхідного продукту» – зерна, прямо у полі, так звана польова логістика. Це новий вид послуг сільгоспвиробникам від Alebor Group. Докладніше про неї розповість Микола Юрійович, директор однієї з наших автотранспортних компаній «Болеко».

Друга ланка – доставка врожаю без зайвих втрат з поля до лінійних елеваторів, – частина транспортної логістики.

Третя ланка – елеваторна логістика, – доробка та зберігання зернових та олійних у належній якості. Елеваторна логістика – один з найскладніших елементів у зерновому ланцюгу, бо сама складається з окремих ділянок.

Четверта ланка – перевезення зерна споживачам на внутрішньому ринку або до порту на експорт залізницею та сучасними зерновозами.

І п’ята невід’ємна ланка – це функціонування власного Торгового Дому, оборот якого у минулому маркетинговому році склав 1 млн тон зернових та олійних культур.

– Олексій Іванович, Ви є керівником елеваторного напряму групи компаній Alebor Group, тож розкажіть детальніше про проблеми сучасної елеваторної логістики в Україні, та про те, як Ви їх вирішуєте? 

– Основною і однією з найбільш критично важливих для вирішення проблем державної зернової логістики є нестача сучасних елеваторів для зберігання зерна – більшість потужностей були побудовані ще за часів Союзу. Через застарілі технології зберігання українське зерно сильно втрачає в якості, через це продукції нашого АПК набагато складніше конкурувати на світовому ринку.

Тому ми приділяємо особливу увагу розвитку найсучасніших технологій зернозберігання та віддаємо перевагу тільки найновітнішому обладнанню. Сьогодні група компаній Alebor Group має 2 сучасні елеватори, – Вороновицьке та Христинівське хлібоприймальні підприємства, – загальний обсяг одночасного зберігання на яких становить 178.000 тонн зернових та олійних культур. Також до складу Alebor Group входить ТОВ «Чесне ХПП», яке має дуже зручне розташування на шляху до Чорноморських портів. Зараз ведуться роботи по нарощуванню потужностей цього елеватора до 60.000 тонн, відтак загальна емкість одночасного зберігання на елеваторах становитиме 300.000 тонн. Дуже важливим фактором є розташування елеваторів щодо транспортних артерій. Сьогодні ми спостерігаємо значне збільшення логістичних витрат, що викликане зростанням цін на енергоресурси та коливанням курсів валют. Тому зерносховища, що вигідно розташовані поряд з найбільшими сільгоспвиробниками та на шляху експортного зерна матимуть найбільший попит їх послуг.

– Чи мають елеватори Alebor Group необхідну кількість технічних засобів для очищення, сортування та сушіння зерна? 

– Як я говорив раніше, кожен елеваторний комплекс має свою внутрішню логістику. Основні функції хлібоприймальних підприємств – це приймання, сертифікація, доробка (очищення та сушіння) зерна, зберігання його у належному стані та відвантаження в залізничні вагони або у зерновози для подальшого транспортування. І від того, наскільки оперативно та якісно проводиться робота на всіх етапах залежить ефективність зернової логістики всієї групи підприємств Alebor Group.

Перш за все, зводячи елеваторні потужності, ми будуємо та підтримуємо у належному стані всі під’їзні автошляхи.

Для приймання зерна маємо: На Христинівському ХПП – 3 лінії автоприймання загальною потужністю 5.000 тонн за добу На Вороновицькому ХПП – також 3 лінії загальною потужністю 7.000 тонн добу.

Для сушіння зерна використовуємо зерносушарки Araj (Польща) та вітчизняні KMZ Industries загальною потужністю майже 10.000 тонн за добу.

Для очистки застосовуємо сепаратори Araj та KMZ Industries загальною потужністю біля 7.000 тонн за добу.

Для внутрішнього переміщення зерна елеватори обладнані потужними норіями KMZ Industries, Araj та ЕлеваторПромСервіс.

Для відвантаження зерна маємо власний локомотив та по дві залізничні лінії на кожному ХПП загальною потужністю 100 вагонів за добу.

Всі зернові та олійні культури зберігаються на наших елеваторах у сучасних металевих силосах, обладнаних автоматичними системами цілодобового моніторингу стану зерна та системами активного вентилювання. Також ми проводимо регулярні лабораторні дослідження проб зерна, висновок яких є більш інформативним за показники датчиків. Тобто ми ведемо подвійний контроль стану зерна.

– Олексій Іванович, наведені Вами цифри і факти свідчать про те, що Alebor Group вже має не аби-який потенціал у якості гравця на зерновому ринку України. Які ви маєте плани розвитку? Короткострокові чи на перспективу? 

– Більш ніж семирічний досвід, а також відкритість та прозорість у роботі з клієнтами і партнерами дозволяють нам із упевненістю будувати далекосяжні плани. Вже більш ніж 350 великих та малих сільгоспвиробників нам довіряють, а це надихає на побудову нових планів.

В проекті на найближчий час закладено будівництво ще одного зернового елеватора, що дасть змогу в подальшому вийти на потужності 300.000 тонн одночасного зберігання зернових та олійних культур. В свою чергу, це дозволить групі компаній збільшити об’єми експорту зерна до 2-х мільйонів тонн на рік.

Та до нового маркетингового року 2017/2018 Alebor Group вже підготувавла привабливі пропозиції для зерновиробників. Але вони більш стосуються транспортної складової зернової логістики, а це компетенція «начальника транспортного цеху».

– Микола Юрійович, на початку нашої розмови Олексій Іванович згадав про те, що до логістичного ланцюга групи компаній Alebor Group додано нову ланку, – збирання врожаю. Розкажіть, чим було викликане таке рішення і як воно матеріально та технічно забезпечене? 

– Нам у спадок від минулих часів перейшла «битва за врожай»: як зібрати, куди перевезти, як зберегти? І першим пунктом цієї «битви» є – «як зібрати». Багато втрат врожаю сучасні фермери зазнають від нестачі зернозбиральної техніки. Тижнями очікуючи на вільний для оренди комбайн, втрачають великий відсоток врожаю.

Дослідивши тенденції зернової логістики в Україні, ми вирішили відповісти на запити зерновиробників. Тож на початок маркетингового року 2017/2018 поповнили автопарк «Болеко» комбайновим парком, який уже налічує 5 сучасних комбайнів CLAAS LEXION 600, що забезпечують ефективне зниження втрат при збиранні врожаю та найнижчий коефіцієнт пошкодження зерна, високу продуктивність і рентабельність.

Тепер наші партнери позбавлені ще одного «головного болю», в першу чергу це стосується невеликих фермерських господарств, які не мають змоги утримувати власні комбайни, бо Alebor Group не ділить своїх клієнтів на більш або менш значних. Допомогу надаємо кожному, хто в ній зацікавлений.

– Що Ви можете сказати про зміну «правил гри» для перевізників з 1 червня 2016 року, коли в Україні набуло чинності обмеження на пересування великовантажного транспорту по більшості автомобільних доріг загального користування.

– В цілому, на мою думку, габаритно-ваговий контроль на дорогах загального користування необхідний, і основною перевагою даного нововведення вважаю запобігання подальшому руйнуванню доріг, що важливо, з огляду на нинішній стан основної частини доріг України. Однак обмеження цього року набагато ускладнили нашу роботу у порівнянні з попередніми роками.

Маю надію на те, що створення державного дорожнього фонду наприкінці минулого року спрацює. Гроші будуть цільовими і їх не можна буде використовувати ні на що інше, крім ремонту та будівництва доріг. Це дуже важливий крок держави для підтримки логістичних систем, зокрема зернової.

– Яким технічним парком володіють авто-транспортні компанії групи Alebor Group? 

– На сьогодні автотранспортний парк експедиторських компаній «Автоера» та «Болеко» налічує 100 сучасних великовантажних зерновозів марки MAN та DAF для дальніх перевезень, та 50 КАМАЗів для перевезення зерна з лану до елеватору. Наявність такого потужного автопарку плюс створення власного комбайнового парку надасть нам можливість у наступних жнивах працювати ще оперативніше. Пряме відвантаження зерна з бункеру комбайну у кузов самоскиду дозволить економити дорогоцінний час та запобігатиме зайвим втратам при перевантаженнях.

– Як Ви відстежуєте переміщення зерна у дорозі? 

– Кожен наш автомобіль оснащений GPS-навігатором. Система GPS-моніторингу дає можливість диспетчерам заздалегідь спланувати маршрут руху зерновозу, прорахувати орієнтовну витрату палива і термін перевезення вантажу. Ця система дозволяє 24 години на добу в режимі on-line стежити за переміщенням зерна. Вона дисциплінує водія, не дає можливості відхилятися від маршруту та робити часті незаплановані зупинки. Даний принцип дозволяє стежити за кількість пального, швидкістю пересування та навіть за стилем водіння окремого водія. Також ця система дозволяє убезпечити автопарк компанії від угону та крадіжок зерна у дорозі. Тобто ми надаємо якісний сервіс. Гарантуємо високу швидкість та безпеку перевезень. Наші клієнти завжди впевнені, що передають зерно в надійні, турботливі руки.

Група компаній Alebor Group контролює всі цикли логістичного процесу, – від збирання зерна у полі, його очищення, сушіння та зберігання на елеваторі до перевезення в порт та реалізації за вигідними цінами.

iншi новини:

ІНТЕРВ'Ю 7 Березень

Стратегічне рішення Alebor Group — будівництво перевантажувального терміналу ВСТ на кордоні з Румунією

news image
Елеватор 25 Вересень

Нарощуємо потенціал

news image
ДУМКА ЕКСПЕРТА 8 Липень

Будування прикордонних терміналів поліпшить ситуацію зі зберіганням та експортом зернових

news image
Елеватор 10 Травень

Тримаємо економічний фронт

news image
2 Вересень

День поля: інвестиції в науку для покращення життя

news image
СПОНСОРСТВО 31 Серпень

Борівка запалила з ТІКом

news image
СПОНСОРСТВО 20 Серпень

Свято для наснаги

news image
ПРЕСА ПРО НАС 18 Серпень

Нам довіряють найкращі

news image
БЛАГОДІЙНІСТЬ 2 Червень

Моє Агро Майбутнє

news image