28 Серпня 2020

Репутація — найголовніший козир

ІНТЕРВ'Ю до новин

Розповідаючи про роботу елеваторів, зазвичай концентруються на сучасній техніці та передових технологіях. Це безумовно, є дуже важливим показником рівня та надійності підприємства. Але сама техніка не в змозі забезпечити елеватор зерном. Цим займається відділ закупівлі.

Ланка менеджерів не створює привабливу картинку для телебачення або журналів, як сяючий силос або потужний комбайн. Невидима, вона дає роботу усім: лабораторії, сушаркам, автопарку тощо.

Заповнюємо цю прогалину та розповідаємо, як організована робота відділів закупівлі на елеваторах Alebor Group. Нашими співрозмовниками стали їхні керівники: Світлана Васильківська, Костянтин Жвавий та Карен Матевосян.

Структура відділів є схожою: керівникам підпорядковуються менеджери (у Христинівці та Вороновиці – по 6, у Балті – 4), які мають завдання знаходити та працювати з фермерами, постачальниками зерна. Як правило, зона відповідальності між ними розподілена по районах, але територія не є догмою.

Паркани не ставимо, – зауважує керівник відділу закупівлі Христинівського ХПП Костянтин Жвавий.

— Якщо в когось є напрацьовані зв’язки або давні знайомства в іншому районі, до цього ставимось нормально. Вважаю стосунки – ключовим аспектом у спілкуванні з постачальниками. Тому не схвалюю «холодні дзвінки». Має бути контакт. Менеджер має максимально знати все про фермера: скільки в нього землі, як звати жінку та дітей. Зараз складний час, у багатьох є проблеми, і щоб не вскочити в халепу, треба знати все.

Регіональні відмінності спричиняють різницю у підході до роботи. На Чесному ХПП, наприклад, усі зусилля менеджерів сконцентровані в радіусі 150 кілометрів від елеватора. Цього, за словами Карена Матевосяна, вистачає, щоб завантажувати потужності підприємства. А ось на Вороновицькому ХПП пошук клієнтів не зупиняється і у віддалених областях.

Шукаємо постійно нових клієнтів, тому що ринок перенасичений такими організаціями, як наша, – розповідає керівник відділу закупівлі Вороновицького ХПП Світлана Васильківська.

– Є багато підприємств, які займаються закупівлею зернових культур. Намагаємось знайти нові господарства, нові райони, у тому числі віддалені. Аналізуємо ситуацію, дивимося, де які є господарства, що могли б до нас привезти врожай. Їдемо знайомимося, пропонуємо свої послуги – і до нас везуть зерно з Івано-Франківської, Хмельницької, Житомирської областей.

Менеджери елеваторів намагаються працювати з фермерами напряму, без агентів-посередників. Таких на ринку стає все менше через спаплюжену репутацію деякими ділками. Лише одиниці довели роками праці свою порядність.

Є посередники, які перевірені і працюють, – зізнається Світлана Васильківська. — Ми їм довіряємо. А з новими намагаємось не працювати. Маємо за мету, щоб менеджери знали в обличчя директорів господарств, з якими вони працюють, щоб знали ледь не все про їхні родини.

Знаємо, що на ринку досі є спроби обманювати, але в нас такого не було. Не проходить. Ми ретельно підходимо до підписання договорів. Юридичний відділ перевіряє усі документи, і платимо лише по факту заходу зерна на елеватор. Авансом можемо розрахуватися з перевіреними постачальниками.

— Дуже мало надійних порядних посередників, — підтверджує Костянтин Жвавий. — Щоб заробити, агент має щось вигадувати. Ми налаштовані на прямий контакт з фермером. Маємо досвід неприємних моментів, тому намагаємося бути обережними. Передоплату робимо перевіреним партнерам, з якими працюємо роками. Юристи намагаються скласти документи так, щоб потім не було несподіванок.

Наші співрозмовники розповіли й про те, якими аргументами користуються, аби переконати нових контрагентів та втримати наявних постачальників. Як виявилося, найголовніший козир – репутація Alebor Group. Вона об’єднує підприємства, що надійно завоювали довіру партнерів та гарантовано надають якісні послуги.

Робота відділу закупівлі на елеваторі відрізняється тим, що ми роками знаходимось на одному місці та зарекомендували вже себе дуже добре, — пояснює Костянтин Жвавий.

– Що за розрахунками, що за якістю, що за сервісом. Ми знаходимося у кукурудзяному поясі, і коли фермер хоче якнайшвидше впоратися зі жнивами, аби не втратити врожай, допомагаємо з транспортом. Їм важливо, щоб зерно швидше прийняли, відвантажили та повернули автомобіль до комбайну. Важливо, щоб сходилися аналізи, адже фермери можуть віддавати зразки зерна на різні елеватори для перевірки. Ми працюємо чесно, через це й маємо великий обсяг.

Поруч з нами розташовані й інші елеватори, тож є конкуренція, — каже Карен Матевосян.

– Намагаємось вигравати її за рахунок чесності. Чесне ХПП – не просто назва. Підтверджуємо це працею. Даємо передоплату, розраховуємось вчасно – про це усі знають, і постійні клієнти везуть до нас врожай. Беруть своє налагоджені зв’язки. Ми давно працюємо у цьому регіоні й приходимо на допомогу постійним партнерам: даємо комбайни та транспорт. Все це в комплексі приносить результат.

Зацікавлюємо тим, що вчасно надаємо комбайни, автотранспорт, елеватор, — розповідає Світлана Васильківська.

– Врожай оперативно та якісно приймаємо, сушимо, очищаємо, відвантажуємо. І в нас немає заборгованості з оплати – як тільки зерно заходить на елеватор, і ми отримуємо підтвердження його якості, відразу йде платіж.

Конкурентною є й ціна, яку пропонують фермерам елеватори Alebor Group – це один з головних важелів на ринку. Фахівці кожного дня аналізують ситуацію та надають висновки керівництву, що формує актуальний прайс.

Зараз попит перевищує пропозицію, тож цього року ціна збільшилася, — каже Світлана Васильківська.

— На даний момент спостерігаємо зростання ціни через нестабільну ситуацію та подорожчання долара, — додає факторів, що впливають на ціноутворення Костянтин Жвавий. Низьку врожайність ранніх зернових відзначає також Карен Матевосян.

Водночас усі троє фахівців висловлюють небезпідставні сподівання на високий врожай кукурудзи та заповнення елеваторів зерновими восени поточного року.

 

iншi новини:

ІНТЕРВ'Ю 7 Березень

Стратегічне рішення Alebor Group — будівництво перевантажувального терміналу ВСТ на кордоні з Румунією

news image
Елеватор 25 Вересень

Нарощуємо потенціал

news image
ДУМКА ЕКСПЕРТА 8 Липень

Будування прикордонних терміналів поліпшить ситуацію зі зберіганням та експортом зернових

news image
Елеватор 10 Травень

Тримаємо економічний фронт

news image
2 Вересень

День поля: інвестиції в науку для покращення життя

news image
СПОНСОРСТВО 31 Серпень

Борівка запалила з ТІКом

news image
СПОНСОРСТВО 20 Серпень

Свято для наснаги

news image
ПРЕСА ПРО НАС 18 Серпень

Нам довіряють найкращі

news image
БЛАГОДІЙНІСТЬ 2 Червень

Моє Агро Майбутнє

news image